John van den Brom kende een prima start als trainer van AZ, maar de oefenmeester zal toch met een vervelend gevoel de feestdagen ingaan. AZ, dat nog zo’n goede wedstrijd speelde tegen Feyenoord, werd in eigen huis compleet overrompeld door FC Utrecht. De Domstedelingen werkten een ijzersterke eerste helft af en zetten AZ in 45 minuten op een kansloze achterstand: 0-3. Door de zege klimt FC Utrecht naar plek negen, al kan dat zondag nog de tiende stek worden.

AZ werd in de eerste helft helemaal weggespeeld door FC Utrecht, dat aan de hand van uitblinker Edouard Duplan naar een uiterst comfortabele 0-3 ruststand spurtte. Het had bij rust zelfs 0-4 of 0-5 kunnen staan, maar in de slotfase van het eerste bedrijf hielpen Yassin Ayoub en Rubio Rubin enorme kansen om zeep.

Het begon allemaal bij Duplan, die een afgemeten vrije trap van Tommy Oar afrondde met zijn hoofd. Na een klein halfuur tekende de Fransman ook voor de 0-2, door uit de draai binnen te schieten na een assist van Rubin. Met een werkelijk fantastisch afstandschot deed Mark Diemers de bal in de bovenhoek belanden voor de 0-3; voor de fans van AZ was dat het sein om de fluitconcerten aan te heffen. De laatste keer dat FC Utrecht met drie treffers voor stond bij rust was in 2006, uitgerekend ook tegen AZ.

Destijds werd het nog 2-3 en Van den Brom zal zijn ploeg in de rust hebben aangespoord om net als toen flink in de achtervolging te gaan. De thuisploeg drong ook aan: zo testte Nemanja Gudelj de vuisten van keeper Robbin Ruiter en werkte Simon Poulsen de bal maar rakelings naast. Na een kleine zeventig minuten was invaller Steven Berghuis nog het dichtst bij een treffer: de aanvaller schoot de bal steenhard tegen de lat.

FC Utrecht geloofde het na rust wel, zette de versnelling in de achteruit en beperkte zich tot tegenhouden. Het team van coach Rob Alflen zette het mes tussen de tanden (gele kaarten voor Ayoub, Duplan en Jeff Hardeveld) en hield de Noord-Hollanders op afstand. Keeper Esteban van AZ had helemaal niets meer te doen in de tweede helft, maar voor FC Utrecht maakte dat niets meer uit. De klus was in de eerste helft immers al geklaard. Opvallend moment in de slotfase: scheidsrechter Richard Liesveld leek Duplan te willen bestraffen met geel, maar sprintte weg toen hij zich leek te beseffen dat Duplan al een gele kaart op zak had.