Piet Buter, Spelersmakelaar en voormalig technisch directeur van FC Utrecht

 

 

 

Dirrekie Kuyt

 

Dirk Kuyt was weer even terug bij FC Utrecht en dat hebben we geweten. Iedereen vond elkaar weer even aardig en de lofuitingen vlogen over en weer. Mooi om dat van een afstandje te zien. Want zo leuk was het afscheid tussen Dirk en FC Utrecht destijds nou ook weer niet, maar de tijd heelt alle wonden nietwaar?

Zelf was ik zaakwaarnemer van Dirk vanaf het moment dat hij zijn debuut maakte in het eerste van Quick Boys tot en met een paar jaar Feyenoord, in totaal zo'n acht jaar ongeveer. Het afscheid bij FC Utrecht en de verstoorde verhoudingen hadden, zoals zo vaak, een financiële oorzaak. FC Utrecht stond er erg slecht voor en had gewoon schulden en geld tekorten. Dirk Kuyt ontving zijn salaris en daarvan werd de pensioenpremie (CFK Fonds) ingehouden. FC Utrecht droeg die premies echter niet af, maar gebruikte het geld om andere gaten te dichten. Dirk zijn geld dus, eigenlijk een soort diefstal. Op een gegeven moment was dit, na een aantal jaar, opgelopen tot over een paar ton in guldens! Dat kon natuurlijk niet. Samen met Rob Baan van Feyenoord hebben we toen een constructie bedacht waardoor Feyenoord de FC Utrecht-schuld zou overnemen en daarvoor in ruil een relatief lage transfersom (1 miljoen gulden) zou betalen. Als FC Utrecht niet akkoord zou gaan, zat er niets anders op dan naar de rechter te stappen. Daar was men bij FC Utrecht niet zo blij mee. Het overigens erg aardige bestuurslid Jan van de Kant zei me tijdens de besprekingen: 'Buter, jij maakt de club langzaam kapot!" Ik kon niet anders dan minzaam antwoorden: "Ach meneer Van de Kant, daar heeft U mij helemaal niet voor nodig, dat kunt U prima zelf."

Nu Dirk zo’n mooie carrière heeft gemaakt stonden er ook weer een rij 'ontdekkers' klaar, las ik op internet. Nol de Ruiter en Foeke Booy natuurlijk, maar ook trainers als Mark Wotte en een hele rits van scouts hebben Dirk ontdekt nu het zo goed gegaan is met die jongen. De waarheid is natuurlijk heel anders. Zelf kreeg ik een tip van Arie de Vreugd van Quick Boys dat er twee jongens uit de A-junioren van Quick Boys op 17-jarige leeftijd hun debuut zouden maken in het eerste van Quick Boys maar dat ze graag naar het betaald voetbal wilden. Dat waren Hendrik van Beelen en Dirk Kuit (zo heette Dirk toen nog, maar ook Feyenoord heeft zijn naam veranderd vanaf Feijenoord, dus waarom Dirk niet). Toen ik bij de flat van zijn vader en moeder aan de deur stond las ik tenminste gewoon Kuit op het naambordje. Goed Dirk Kuyt (oké Kuijt mag ook) dus en Hendrik van Beelen. Hendrik was het talent, Dirk toen al, de harde werker. Eerst geprobeerd om ze bij HFC Haarlem en Telstar onder de aandacht te brengen. Haarlem had geen interesse, Telstar stuurde een scout. De Telstar-scout verklaarde dat ze een type als Van Beelen al in huis hadden en dat Dirk Kuyt nooit het betaalde voetbal zou halen!

Toen ik hem daar twee jaar later eens fijntjes aan herinnerde zei hij: "Ja, maar hij haalt nooit het Nederlands Elftal." Ach, elke scout maakt wel eens een foutje. Ondertussen had bestuurslid technische zaken van FC Utrecht, Ab Kabalt, een tip gehad van een scout van Lisse (volgens mij ene meneer Broekhuisen) over twee jonge spelers bij Quick Boys. Hij is naar die spelers gaan kijken en de jongens kregen een uitnodiging voor een testwedstrijd bij FC Utrecht op het KNVB-Sportcentrum in Zeist. Het wedstrijdje werd met 4-1 gewonnen. Drie goals van Donny de Groot en één goal van Dirk Kuyt. Van Beelen was super. De rest is geschiedenis.

Het is in onze voetbalwereld nu eenmaal niet anders dat mensen zich op de borst slaan voor iets waar ze nauwelijks inbreng in hebben gehad. Andersom is nog erger, als het fout gaat heeft niemand er iets mee te maken en is het een raadsel hoe die speler ooit bij de club is gekomen, niemand weet ergens van! Ik was (het kan raar lopen in de wereld) technisch directeur bij FC Utrecht waar we nogal een verloop van spelers hadden. Er moesten zonder dat er echt geld beschikbaar was zeven nieuwe spelers komen. Dat is gelukt en zes van hen hebben het uitstekend gedaan. Nesu gewoon een topverdediger, tip van Van Hanegem door mezelf gescout, Silberbauer afgewezen door de FC Utrecht-scouting (slechts een dienende speler!) samen met John van Loen (ere wie ere toekomt) naar FC Utrecht gehaald.

Ook andere spelers (Maguire, Loval, Boussabon etc.) hebben het redelijk tot goed gedaan. Grote successen dus waar iedereen aan heeft meegewerkt. Alleen Morten Skoubo heeft het niet waargemaakt bij de club. Nu bij Roda JC ietsje beter, maar nog niet top. Met hem heeft bij FC Utrecht dus niemand iets te maken gehad schijnt het. Nol de Ruiter schrijft in zijn boek zelfs dat ik op een dag binnenstapte bij de club en verklaarde: "Ik heb Skoubo gecontracteerd." En, zo meent Nol: "Zijn scouting wist nergens van!" Wel raar hoor, want Nol had zelf zijn scout Edwin de Kruiff (nu hoofd scouting en een prima vent volgens mij) naar Spanje gestuurd om Morten te bekijken en met hem te praten. Ik was daar zelf overigens ook bij en als TD natuurlijk gewoon verantwoordelijk.

Ach, het zal allemaal wel, de tijd zal ook deze wonden wel weer helen en ik hou me maar vast aan het oude gezegde: "Het succes kent vele vaders, maar het falen is een wees!"

Piet Buter

Eerder geplaatst op voetbalopzaterdag.com in 2008

 

Reacties

herman en Kim van wk74
10 jaar geleden

Het is leuk dat de Hr buter zegt dat hij dirk heeft gescout maar wij waren toch de eerste ik heb de video beelden nog van de wedstrijd dcg
tegen de boys wij hebben hem uitgezet bij fc Den Bosch alleen daar vonden hem technisch te kort komen en piet heeft hem toen een testwedstruid laten spelen bij fc Utrecht gr herman

Reactie plaatsen