FC Utrecht lijkt te kunnen fluiten naar centen voor de transfer van Michel Vorm naar Tottenham Hotspur. De doelman ging in 2011 van FC Utrecht naar Swansea City en de Domstedelingen bedongen bij deze transfer een doorverkooppercentage van dertig procent, maar werden slachtoffer van een deal met gesloten beurzen. FC Utrecht stapte naar de FIFA, maar is in het ongelijk gesteld door de voetbalbond.
Vorig jaar zomer vertrok naast Michel Vorm ook Ben Davies van Swansea naar Tottenham, terwijl Gylfi Sigurdsson de omgekeerde weg bewandelde. De transfer van Vorm ging voor nul euro de boeken in; Tottenham zou volgens Swansea alleen een geldbedrag hebben betaald voor Davies. FC Utrecht had daardoor niets aan het doorverkooppercentage van dertig procent en voelde zich behoorlijk geflikt door de middenmoter uit de Premier League.
De club stapte naar de FIFA, maar zonder het gewenste resultaat. "Ik ben bijzonder teleurgesteld”, zegt algemeen directeur Wilco van Schaik in De Telegraaf. "De precieze argumenten voor het besluit moeten we nog binnenkrijgen, maar nu al staat vast dat Swansea kennelijk kan wegkomen met ondoorzichtig gemanoeuvreer. Alsof Swansea met gesloten beurzen afstand zou hebben gedaan van een topkeeper als Vorm?"
"Ik vind dit niet alleen unfair en onjuist, maar het betekent ook dat het hele systeem van doorverkooppercentages op de tocht komt te staan. Verzin een list en je bent er wat de FIFA betreft kennelijk vanaf", bromt Van Schaik. "Als dit wordt geaccepteerd, kunnen clubs in de toekomst topspelers voor nul euro transfereren en dan bij wijze van spreken de koffiejuffrouw er voor zes miljoen euro bijdoen. Daarmee kan je zulke doorverkoopclausules omzeilen."
FC Utrecht kan nog naar het internationale sporttribunaal CAS stappen, maar dat is een vrij prijzige procedure. Van Schaik gaat in overleg met de Nederlandse en Engelse advocaten van de club en kan nog niet zeggen of er vervolgstappen zullen volgen.
Reactie plaatsen
Reacties