FC Utrecht heeft afgelopen seizoen rond de 7 miljoen euro verlies gedraaid. De officiële cijfers volgen binnenkort, maar de club bevestigt het tekort.



Eerder sprak de Eredivisionist de verwachting uit dat het operationeel tekort - de balans zonder transfers - uit zou komen tussen de 5 en 5,5 miljoen. Die tegenvaller komt apart genoeg door de onverwachte vijfde positie. De premies vielen daardoor veel hoger uit dan begroot was. Andere oorzaken zijn de crisistax, teruglopende sponsorinkomsten en kaartverkoop vanwege de economische tegenwind.

Clubeigenaar Van Seumeren, die al veertig miljoen in de noodlijdende club stak, staat ook nu garant. Utrecht komt al jaren miljoenen te kort omdat de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven scheef is. Toch maakt de eredivisionist gestaag vorderingen. Het operationeel tekort daalde ten opzichte van het seizoen 2011-12 namelijk met ruim vier miljoen, van bijna elf naar zeven miljoen.

In de jaarcijfers is de transfer van Mike van der Hoorn naar Ajax niet meegerekend. Die valt onder het huidige seizoen. FC Utrecht wil in de toekomst ook niet meer afhankelijk zijn van dergelijke incidentele en dus onzekere meevallers. Het tekort in het seizoen 2011-2012 bedroeg bijvoorbeeld formeel 4,3 miljoen, maar het operationele verlies - zonder de transferinkomsten van Dries Mertens, Kevin Strootman en Michel Vorm (6,5 miljoen)- was bijna elf miljoen.



Algemeen directeur Wilco van Schaik zegt dat de weg naar herstel is ingezet. 'Dat we nu vier miljoen minder verlies draaien, komt door een stevig bezuinigingsbeleid en de tv-deal met FOX.'

FC Utrecht sneed onder meer fors in de salarissen, stelde een plafond in van rond de 2,5 ton en kromp de A-selectie in van 30 naar 23 spelers. 'Volgend jaar stijgen de inkomsten tegen de economische stroom in en dalen de kosten verder. Dat neemt niet weg dat er nog twee, drie zware jaren wachten.

 

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen