Michael Kroonbergs is journalist en independent media consultant. Van 2011 tot 2013 was hij hoofdredacteur van DUIC.nl
Het gelijk van Ben Swagerman
Het is maandagochtend 3 september 2007, 09.00 uur. Locatie: stadion Galgenwaard. Ben Swagerman, voorzitter van de Raad van Commissarissen van FC Utrecht, laat voorzitter Jan Willem Van Dop weten dat het geduld met hem op is. De voorzitter wordt per direct op non-actief gesteld. Het besluit slaat in als een bom. Financieel directeur Rob Venneman moet in bedwang gehouden worden. Politie wordt achter de hand gehouden in verband met mogelijke supportersacties. Want van Dop kan geen kwaad doen bij deze groep. Dat merkte Swagerman toen een aantal supporters bij hem in de tuin een pro- Van Dop demonstratie hielden.
Een uur later legt Swagerman aan de verzamelde pers en het stadionpersoneel uit waarom het ontslag onvermijdelijk was. Hij wijst daarbij nadrukkelijk op de controlerende taak van een Raad van Commissarissen. En die taak was onder van Dop niet uit te voeren. Swagerman zegt dat de club financieel en organisatorisch “in behoorlijk zwaar weer” is. Pogingen om inzicht te krijgen in de financiële positie van de club lopen op niets uit. Van Dop weigert stelselmatig essentiële informatie aan de RvC te geven. Er schijnt een garantiestelling voor Kevin VandenBergh te zijn, maar Van Dop heeft niets zwart op wit. De onderlinge communicatie is tot het nulpunt gedaald. Kortom, op zijn Hollands gezegd, Van Dop had schijt aan alles en iedereen. Twee dagen later vindt in Baarn een overleg plaats tussen de RvC en de geledingen van de club (supportersvereniging, de Business Associates en de Vrienden van FC Utrecht). Alle commissarissen zijn aanwezig. Ondernemer Peter Beukers legt omstandig uit hoe slecht de club wordt geleid, dat de nood hoog is en van Dop niet meer te handhaven is. Het heeft geen zin. De geledingen blijven achter van Dop staan en eisen zijn terugkeer. Swagerman constateert dat niet argumenten maar emoties bepalend zijn. Hij verzucht dat verder praten geen zin heeft.
Op donderdag dient het Kort Geding dat van Dop tegen de RvC heeft aangespannen. De rechtbank constateert onzorgvuldigheden in de ontslagprocedure en gunt de voorzitter zijn terugkeer. De RvC diende vervolgens haar ontslag in, want ze kon onmogelijk haar werk doen. Swagerman kreeg geen gelijk. Niet van de geledingen en niet van de rechter. Maar hij had natuurlijk wel gelijk.
Van Dop was een gevaar voor de club. Dat was ook de waarschuwing die Swagerman aan zijn opvolgers meegaf. Het leverde hem in plaats van waardering een tijdelijke verwijdering uit de bestuurskamer op. Jammer dat Frans van Seumeren geen behoefte had aan een serieuze overdracht van het dossier. Het had hem veel ellende kunnen besparen.
Het is dinsdag 15 november 2011. FC Utrecht presenteert rampzalige cijfers over het afgelopen boekjaar. Nieuwe directeur Wilco van Schaik zegt verbijsterd te zijn. Jacques van Ek, voorzitter van de RvC, heeft het over wanbeleid van Van Dop. “Wij werden onvoldoende en niet tijdig geïnformeerd. Tussentijdse rapportages kwamen te laat. Steeds weer werden we geconfronteerd met andere cijfers. Financieel en economisch is van Dop totaal niet geslaagd in zijn taak.” Het was op deze dinsdag dat Ben Swagerman eindelijk gelijk kreeg. Zouden de geledingen dat nu ook inzien? En ook interessant: waarom heeft van Ek de voorzitter er niet alsnog uitgegooid? Bang voor supporters in zijn tuin?
Michael Kroonbergs
Eerder geplaatst op DUIC.nl op 16 november 2011
Reacties
Reactie plaatsen