Hans van Breukelen moest op doel, want anders liep hij in de weg
Hij is de beste keeper die ooit het doel van FC Utrecht verdedigde, speelde in totaal 73 interlands waarvan 7 als doelman van FC Utrecht. Hij won 6 landstitels, 3 KNVB-bekers en de Europa Cup 1 met PSV en werd met Oranje Europees kampioen in 1988. Met FC Utrecht speelde hij 6 Europa Cup wedstrijden en haalde hij in 1982 de bekerfinale die uiteindelijk verloren werd van AZ '67. In het seizoen 1980-81 bereikte FC Utrecht met hem als doelman de 3e plaats achter kampioen AZ '67 en Ajax maar voor Feyenoord en PSV die 4e en 5e werden. Een resultaat dat nooit meer gehaald werd.
Ik ontmoet Hans van Breukelen in het Vriendenhome voor de wedstrijd FC Utrecht - NAC. We nemen plaats op de tribune en volgen aandachtig de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd praat ik met de supporter Hans van Breukelen over zijn tijd als voetballer bij FC Utrecht en Oranje en later als technisch directeur bij zijn FC Utrecht.
Als kind werd er bij Hans in de straat veel gevoetbald door zijn oudere broer en diens vrienden. Na lang aandringen mocht hij dan eindelijk meedoen, maar dan wel in het doel want dan liep hij niet in de weg. En zo werd Hans doelman. Niet veel later begon hij bij BVC in de Bilt. Als 17-jarige kreeg hij van trainer Henk Olthof de kans in het eerste elftal van de 4e-klasser. "Henk Olthof is daarna ook mijn adviseur geweest bij mijn eerste contract en tot op de dag van vandaag is hij nog steeds een echte vriend van ons en heeft hij ook veel belangrijke wedstrijden van mij bezocht", aldus Van Breukelen. Zijn ontwikkeling bij BVC bleef niet onopgemerkt bij FC Utrecht. "Ja, dat klopt. Ik werd gescout door Joop Leliveld en niet veel later (1974) kwam ik bij FC Utrecht in het C-team, zo werd het tweede elftal toen genoemd. Jörgen Henriksen en Harry Suvee waren toen de keepers bij het eerste elftal". Later was Van Breukelen derde keeper achter Blagoj Istatov en Jan Stroomberg. Hij maakte zijn debuut op 20 maart 1977 met een 3-0 nederlaag in de uitwedstrijd tegen Sparta. Op 11 oktober 1980 debuteerde Van Breukelen in Oranje. In Eindhoven speelde hij onder bondscoach Jan Zwartkruis de gehele wedstrijd tegen West-Duitsland (1-1). Van Breukelen is daarmee na Wim van Hanegem (26 sept. '79 Nederland-België 1-0) de tweede speler die namens FC Utrecht het Nederlands elftal haalt. Met 7 interlands is Van Breukelen nog steeds de FC-er met de meeste wedstrijden voor Oranje op zijn naam.
"De media zag mij in die tijd als één van de keeperstalenten in Nederland. Aangezien de 'ouderen' bedankten was het logisch dat een jongere doelman de kans kreeg. En dat waren in eerste instantie Joop Hiele (Feyenoord) en ik . Pas na het matig verlopen EK '80 in Italië begon bondscoach Jan Zwartkruis met verjonging, zo leek het. Want na mijn eerste interland vroeg hij Pim Doesburg terug. Pas onder Kees Rijvers werd ik eerste man. Hij gaf mij het vertrouwen. Bij PSV ben ik de vaste doelman van Oranje geworden. Bij het Nederlands elftal heb ik heel veel van Piet Schrijvers geleerd". Aan het eind van het seizoen '81-'82 lijkt het er lange tijd op dat Van Breukelen FC Utrecht gaat verlaten. De club wil hem graag verkopen om het dreigende faillissement te ontlopen, zeker omdat even daarvoor de zeer gewilde Jan Monster al zijn contract verlengde. Er schijnt interesse te zijn uit Engeland maar aan het begin van het seizoen '82-'83 staat hij nog steeds onder de lat bij FC Utrecht. Na 2 wedstrijden vertrekt Van Breukelen echter naar Nottingham Forrest als opvolger van Peter Shilton. De opvolger van Van Breukelen bij FC Utrecht wordt Jan-Willem van Ede, ook een zeer getalenteerde en betrouwbare doelman.
De 0-1 overwinning in Hamburg tegen HSV is het hoogtepunt uit zijn FC-periode. "Dat team had goede spelers hoor met Stein, Magath, Kaltz, Hrubesch en Von Heesen. En wij kwamen daar met jongens als Wouters, Mansveld, Carbo, De Kruyk en Adelaar. In die tijd was HSV een Europese topclub, dus was het een sensatie dat we daar wonnen. Dat was één van mijn beste wedstrijden in mijn carrière. Alleen bij de thuiswedstrijd in Arnhem werden we compleet weggevaagd met 3-6". Het seizoen '80-'81 was ook een hoogtepunt voor Van Breukelen. "Ja, dat seizoen werden we 3e met een heel sterk team. Ervaren jongens als van Hanegem, Wildbret en Van Veen en talenten als Wouters, Kruys, Adelaar, Carbo en De Kruyk en met een goede trainer als Han Berger". Jaren later maakt Van Breukelen een FC-succes mee maar dan als doelman van tegenstander PSV: "Ja, in 1985 speelde we met PSV de halve finale tegen FC Utrecht. Voor mij een hele speciale wedstrijd natuurlijk". In Utrecht werd het 0-0 en de return won FC Utrecht na strafschoppen. Van Breukelen gaat verder: "Ik was doodziek van die uitschakeling. Tijdens de wedstrijd in Utrecht had Jan Heintze op de paal geschoten en in Eindhoven misten we een penalty. Bovendien stond Jan-Willem een klasse partij te keepen. Ik had hogere verwachtingen na mijn terugkeer uit Engeland en zo stonden we met lege handen omdat we ook al geen kampioen waren geworden. En voor mij was en is een KNVB beker een prijs. Tegelijkertijd vond ik wel dat FC Utrecht het verdiende. In twee wedstrijden en na strafschoppen het redden. Ik vergeet nooit meer de enorme toeschouwersaantallen in Eindhoven tijdens de halve finale. Er waren meer FC-supporters dan PSV fans in Eindhoven. Eigenlijk bizar als je eraan denkt. De finale tegen Helmond Sport heb ik later in samenvatting gezien. Prachtige taferelen van spelers, trainers en fans die helemaal uit hun dak gingen".
Na zijn laatste wedstrijd bij PSV in 1994 stortte "de Breuk" zich op een maatschappelijke carrière en had hij de leiding over een spijkerbroekenfirma. Verder begeleidde hij jonge talentvolle sporters in de stichting Top Support samen met oud-wielrenner Maarten Ducrot. Lang bleef Van Breukelen niet weg uit de voetballerij, in 1997 keert Hans Van Breukelen terug bij FC Utrecht. Als opvolger van Nol de Ruiter wordt hij technisch directeur. "FC Utrecht is nog altijd mijn club en ik vond het een hele eer en daarom ben ik wel op hun aanbieding ingegaan en niet voor een baan bij PSV of FC Twente". Hij begint heel ambitieus met het beroemde Challenger-plan, waarin aangegeven wordt hoe de speelstijl van FC Utrecht moet zijn en ook dat FC Utrecht 1 keer in de 3 jaar Europees voetbal moet halen. Tot het jaar 2000 is een belangrijke basis gelegd voor de latere successen. "We hebben in die periode de binding met de amateurclubs aangehaald. Verder is ook het trainingscomplex Zoudenbalch gerealiseerd", aldus Van Breukelen nu. Hij vond zichzelf te emotioneel betrokken bij de club om technisch directeur bij FC Utrecht te zijn en neemt na 3 jaar ontslag bij de club waarvan hij nog steeds supporter is. Van Breukelen wordt op zijn beurt weer opgevolgd door Han Berger. Hij kon niet meer samenwerken met het merendeel van het bestuur. Daarna start hij zijn eigen adviesbureau (Hans Van Breukelen Management BV), daarbij adviseert hij bedrijven en instellingen in verandertrajecten. Verder is Van Breukelen mede-eigenaar van EYE-D security experts, gericht op trainen van mensen die in meldkamers de sociale veiligheid mede helpen vergroten.
Zit een terugkeer in het voetbal er helemaal niet meer in? "Ik ben na het vertrek van Jan-Willem van Ede een paar jaar terug nog wel door Martin Sturkenboom gevraagd om terug te keren als de nieuwe technische man. Dat geeft maar weer aan hoe ze hier over mij denken en dat deed me ook heel erg goed, maar ik heb daar toch voor bedankt. Ik krijg zoveel voldoening in mijn huidige werk en daarbij is de tijd die ik nu voor mijn gezin heb ook heel belangrijk". Zelf voetbalt hij ook niet veel meer, soms een wedstrijdje met de oud-internationals, maar zelf speelt hij liever een potje tennis. Toch is Van Breukelen wekelijks in de weer bij de plaatselijke amateurclub DOSL: "Ja, als mijn agenda het toelaat train ik iedere week de keepers van het eerste en tweede team en van de A1- en B1 junioren".
Ondanks dat Van Breukelen al ruim 20 jaar in het Brabantse Leende woont is hij nog regelmatig te vinden bij zijn cluppie: "Ja, ik bezoek zo'n 8 wedstrijden per seizoen. Daarvan zijn ongeveer 6 thuiswedstrijden maar ook de uitwedstrijden tegen PSV en Roda JC pak ik altijd even mee. FC Utrecht zal altijd mijn club blijven, het is toch de club waar mijn carrière is begonnen. Ik heb destijds het vertouwen van Han Berger gekregen. Als kleine jongen stond ik met mijn broer en vader op de tribune. Ik liep met kwartetten rond om de club te redden van de ondergang". En uiteraard was ook hij van de partij bij de laatste bekerfinales met vrouw en kinderen. Ook zijn kinderen zijn allemaal fanatiek aanhanger: "Twee zoons hebben een seizoenkaart op de Bunnikside en één daarvan rijdt met een FC-shirtje in zijn auto rond. Ik heb daar niet aan meegewerkt, mijn oudste zoon was 12 jaar en die ging eens mee en maakte de sfeer hier mee en vroeg aan mij waarom die supporters hier zo veel zingen, bij PSV gaat het veel beter maar daar gaan ze niet zo tekeer als hier, en sindsdien was 'ie verkocht". Hans zelf reageert tijdens de wedstrijd tegen NAC ook bloedfanatiek bij een kopbal van Rossini en bij de 1-0 van Peter Kopteff springt hij een gat in de lucht. Ook komen er oude verhalen ter sprake met de voor ons zittende Joop van Maurik. Maar ook de emotionele kant komt naar boven: "Ik zal alleen nooit begrijpen waarom een speler als Sneijder hier uitgefloten wordt. Hij was de eerste speler van een andere club die hier zijn medeleven kwam betuigen na het overlijden van Di Tommaso en dan moet je daar diep respect voor hebben en niet zo reageren als hier gebeurde". Vrij snel na deze uitspraak laat hij zien dat hij andere acties wel kan waarderen. De Bunnikside laat tijdens de opkomst van Jean-Paul de Jong allemaal gele kaarten zien en scandeert luid zijn naam, dit vanwege het feit dat de volgende gele kaart van de Jong hem een all-time record zal opleveren. "Haha, dit is dus typische Utrechtse humor. Dit kan alleen hier, geweldige actie. Zo kan het dus ook", aldus een enthousiaste Van Breukelen.
Nog enthousiaster wordt hij na een paar goede reddingen van Michel Vorm. "Fantastisch", schreeuwt hij na een katachtige redding van de jonge doelman. Op mijn vraag of Vorm Oranje kan halen is Van Breukelen resoluut. "Absoluut, als je ziet wat er verder rondloopt in Nederland en zijn potentie moet hij zeker de kans krijgen. Het is alleen zaak voor hem om deze lijn door te zetten en over een aantal jaar een stapje hogerop te gaan spelen. Dan kan je daar laten zien dat je het niveau aankan en dan kan hij zeker keeper van Oranje worden, zeker weten. Hij moet alleen een ander outfit (doelend op het turquoise tenue van vorig seizoen, red.) aan trekken, dat shirt en die broek is toch geen keeperstenue? Nee, dat kan stukken beter". Van Breukelen is een belangrijke schakel geweest om Michel Vorm naar FC Utrecht te krijgen. "Michel is door de jeugdscouts van FC Utrecht 'ontdekt' en onder de aandacht gebracht bij het Hoofd Opleidingen en keeperstrainer Maarten Arts. Zij vonden hem een talent. Ik heb met hem gesproken of hij naar FC Utrecht wilde komen. Die club uit de hoofdstad had ook interesse. Wij hebben hem toen kunnen overtuigen om voor de FC te kiezen. We hebben hem en zijn familie bij een wedstrijd uitgenodigd en hebben na afloop een paar shirts gegeven, dat vond hij heel leuk. Prachtig om te zien dat een lokale jongen uit Nieuwegein nu eerste keeper is. Hulde aan Michel, de trainers en de scouts. Maar Michel heeft het belangrijkste natuurlijk zelf gedaan!", aldus een trotse Van Breukelen.
Scheidsrechter Blom fluit af, de wedstrijd is afgelopen, 1-0 winst tegen NAC en Van Breukelen is dolblij. "Tuurlijk, ik ben een FC Utrecht-fan. Je mag best weten dat ik qua voetballiefde FC Utrecht ver boven PSV prefereer, de verhoudingen liggen dan op zeg maar 65-35, en dan nog komen die 35% voor PSV omdat ik daar de prijzen gewonnen heb".
Patrick van Tergouw
Eerder geplaatst in FCU Fans! in 2007
Reacties
Reactie plaatsen