Dave van den Bergh is happy in Dallas

 

Vijf jaar geleden waagde Dave van den Bergh (35) met zijn Amerikaanse vrouw de sprong naar de Verenigde Staten. Spijt van die keuze heeft de vorig jaar gestopte voetballer nooit gehad. Van den Bergh voelt zich in Texas als een vis in het water en verveelt zich geen moment met zijn trainersactiviteiten. "Hier ben ik happy."

De indrukwekkende prairies van de Amerikaanse staat Texas zoeven voorbij op de route van Dallas naar Mansfield, waar Dave van den Bergh zich heeft gevestigd met zijn vrouw en drie zoontjes. De oudspeler van FC Utrecht woont er op een fraaie compound, waar hij in zangeres Kelly Clarkson en een honkbalspeler uit de Major League niet de minste buren heeft. Een viercijferige code en telefonische hulp van de gastheer is vereist om het luxueuze villacomplex binnen te komen. Het onderkomen is van alle gemakken voorzien en ook dankzij het zwembad bij het huis is het er aangenaam vertoeven tijdens de hete Texaanse zomers. "We hebben het zelf ontworpen, met behulp van een architect hier in de buurt", vertelt Van den Bergh. "De huizen op deze compound moeten aan een bepaalde grootte voldoen. Nee, mij hoor je niet klagen."


 

Het is alweer vijf jaar geleden dat Van den Bergh met zijn Amerikaanse vrouw naar de andere kant van de oceaan verhuisde. Spijt heeft hij niet. "Ik kijk er heel positief op terug. De mooiste tijd hadden we in New York, zowel sportief als buiten het veld. We zijn daar heel goed opgevangen en in Bruce Arena had ik een geweldige coach." Slechts een enkele keer sloeg bij Van den Bergh de verbazing toe in 'de stad die nooit slaapt'. "In de kleedkamer zat ik naast Juan Pablo Angel, oudspeler van Aston Villa. Die verdiende 2,8 miljoen dollar per jaar. Aan de andere kant zat Danleigh Borman. Die moest het met 12.000 dollar per seizoen doen. Dat verschil was bizar groot, maar dat heeft te maken met het systeem. Alleen klaagt niemand erover. De mentaliteit is hier compleet anders."

Na één seizoen Kansas City Wizards volgden twee seizoenen New York Red Bulls. Daarna verkaste Van den Bergh naar FC Dallas. De geboren Amsterdammer had daar geen klik met de hoofdtrainer. "Die man begreep er echt helemaal niets van. Terwijl we helemaal geen slecht team hadden. Tijdens de training deed hij een oefening waarbij we op een half veld drie tegen drie speelden met zes doelen. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. We speelden nooit met een driemans verdediging of middenveld. Dan had ik het misschien nog kunnen begrijpen. Met dit team hadden we er echt veel meer uit kunnen halen."


 

Van den Bergh kreeg eind vorig seizoen mooie aanbiedingen om bij New York Red Bulls, Seattle of Los Angeles Galaxy - waar ook David Beckham speelt - aan de slag te gaan. Maar FC Dallas traineerde de boel zodanig dat Van den Bergh besloot zijn voetbalschoenen op te bergen. "Daarnaast was mijn vrouw in verwachting van ons derde kindje en ik had geen behoefte om weer te verhuizen." Liever had hij op een andere manier zijn sportieve loopbaan beëindigd. "Iedereen wil stoppen zoals Frank Rijkaard dat deed met het winnen van de Champions League-finale, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik voelde me nog fit genoeg, maar ook nu doe ik leuke dingen." 

De tweevoudig international heeft genoeg te doen. Niet alleen traint hij de lokale Texaanse voetbaljeugd, ook is hij actief voor de Amerikaanse voetbalbond. "Ik bezoek de thuiswedstrijden van FC Dallas en beoordeel de kwaliteiten van allerlei zaken op en om het veld. Ook ben ik assistent-bondscoach van het nationale team onder 20 jaar. Ik heb aangepakt wat er op mijn pad kwam. Gelukkig is het allemaal goed te combineren. Ik verveel me niet."


 

Van den Bergh weet nog niet of hij hoofdtrainer wil worden. Daarvoor heeft hij een nuchtere verklaring. "Ik heb er op dit moment de kwaliteiten niet voor en weet ook niet of het me echt trekt. Van Thomas Rongen, die hier bondscoach is van het nationale team onder 20 jaar, heb ik veel geleerd. Thomas combineert het goede van Nederland, techniek en tactiek, met het goede van Amerika: de absolute drive om te winnen.""

Met zijn gezin voelt Van den Bergh zich al vijf jaar thuis in de VS. Er is voorlopig dan ook geen reden om elders neer te strijken. "Jaren gelden had ik nooit verwacht ooit in Amerika terecht te komen. Mochten we ooit nog eens verhuizen, dan moet ook voor mijn gezin het plaatje er goed uitzien."

Is zijn Amerikaanse droom uitgekomen? "Nou," zegt hij, "op mijn achttiende kwam mijn droom uit toen ik bij Ajax mijn eerste profcontract tekende. Daar heb ik alles aan te danken. En door het voetbal heb ik mijn vrouw ontmoet. Ik ben er ontzettend trots op dat ik twee keer voor Oranje mocht uitkomen. Nu sta ik als assistent-bondscoach naar een ander volkslied te luisteren. Dat is heel apart, maar zoals ze het hier in Amerika beleven, heb ik het nog nooit meegemaakt. In Amerika geeft het uitkomen voor je land een extra dimensie. Hier ben ik happy."

 

 

Eerder geplaatst in AD Sportwereld Regionaal

op 14 september 2011

 

 


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen