Bert Jacobs, de eerste trainer van FC Utrecht:
“We gaan het publiek in Galgenwaard vermaken”
Op de late avond van 15 juni 1970 gaat de kogel door de kerk: DOS, Elinkwijk en Velox willen fuseren. Na tal van geheime besprekingen hebben de drie clubs besloten dat Fe Utrecht de enige betaalde vertegenwoordiger van de Domstad zal worden. Op 15 juni 2010 bestaat de fusieclub precies veertig jaar. Reden voor journalist Hans van Echtelt om in de aanloop naar"'dat jubileum alle trainers die in de afgelopen periode aan het bewind geweest zijn in Galgenwaard, nog eens de revue te laten passeren In dit nummer de allereerste aflevering: Bert Jacobs.
Het duo Jacobs - Korbach staat garant voor spektakel, binnen en buiten de witte lijnen, Doelman Joop Leliveld, aanvankelijk eerste keeper bij de fusieclub, verwoordt het als volgt:
Na de 'magere jaren' van DOS waarin steeds op het nippertje degradatie voorkomen kon worden, heerst er weer euforie rond Galgenwaard. De allereerste competitiewedstrijd moet in De Kuip gespeeld worden, uit tegen Feyenoord, Omdat de Rotterdammers in die periode om wereldbeker moeten gaan spelen tegen Estudiantes en twee dagen later naar Zuid-Amerika zullen vliegen, wordt het duel al op woensdag 19 augustus 1970 afgewerkt. Liefst 20,000 Utrechtse voetbalfans willen de primeur van FC Utrecht meemaken en rei zen gezamenlijk per auto of trein naar Rotterdam, Al zes minuten na het beginsignaal van scheidsrechter Jef Dorpmans ligt de bal al achter doelman Eddie Treytel. Jacobs heeft woord gehouden, de fusieclub kiest meteen de aanval Jan Groenendijk, die de maanden daarna furore zou maken als kopspecialist en goal getter, schuift de bal beheerst in het Rotterdamse doel na een misverstand tussen de routiniers Laseroms en Israël Uiteindelijk wordt met 4-1 verloren van de Europcup-houder, maar FC Utrecht had een visitekaartje afgegeven, Anderhalve week later kent het enthousiasme in Galgenwaard geen grenzen wanneer met dezelfde cijfers van Go Ahead wordt gewonnen, Stralend middelpunt is na afloop natuurlijk Bert Jacobs,zijn commentaar: "Dit is de beste opening die een trainer zich kan wensen. We moeten natuurlijk met beide benen op de grand blijven staan maar dit resultaat is een geweldige opsteker. Vooral ook voor al die mens en die hun best hebben gedaan om deze fusie tot stand te brengen." ..
FC Utrecht eindigt in het seizoen 1970-1971 op een keurige middenmootpositie, de zenuwslopende 'DOS-perikelen' lijken voorgoed vergeten. Bert Jacobs kijkt tevreden terug op het eerste jaar van FC Utrecht maar maakt ook een kritische kanttekening. "We moeten de wisselvalligheid afleren en vooral buitenshuis wat meer punten halen. De supporters moeten natuurlijk niet meteen denken dat we in de kopgroep gaan meedoen. Er is in Utrecht een voetbalkoorts ontstaan waarvan de spelers soms ook zelf last hebben. Met de komst van Karel Bonsink en Finn Seeman zijn we aanvallend sterker geworden, dat zal in het aantal gescoorde goals te merken moeten zijn." Topscorer van dat allereerste seizoen is overigens Jan Groenendijk die een dierbare herinnering heeft overgehouden aan de periode-Jacobs. "Bert is voor mij bij uitstek de man geweest die zelfvertrouwen kon geven; Wanneer ik een paar wedstrijden niet gescoord had, raakte ik soms in een dip. Dan kwam Jacobs bij me thuis praten en benadrukte vooral mijn sterke punten terwijl sommige trainers soms vooral vertellen wat je allemaal niet kunt. Daarom is het in mijn herinnering de beste trainer onder wie ik heb mogen trainen."
Bert Jacobs zal tot medio 1974 in dienst blijven bij FC Utrecht waarna hij overstapt naar Roda Je. Fritz Korbach is dan al hoofdtrainer van Wageningen bij welke club hij al een jaar eerder in dienst treedt. Ook in Limburg maakt Jacobs zijn reputatie waar: eenvoudig, herkenbaar voetbal spelen en met beperkt materiaal toch goed presteren. Het zal de rode lijn in zijn totale loopbaan blijven waarin hij een record aantal wedstrijden in de eredivisie op zijn naam brengt. Een totaal dat nog niet is overtroffen en alleen door Han Berger wordt benaderd. Wanneer Bert Jacobs op 12 november 1999 op 58-jarige leeftijd aan kanker overlijdt, blijft de herinnering aan een humorvolle en kleurrijke trainer die ook tijdens zijn slopende ziekte tot het einde zichzelf bleef en niet wilde capituleren. De vrijbuiter die de term hots-knots-begonia voetbal introduceerde, zal door de FC Utrecht-fans herinnerd worden als de man die Galgenwaard in 1970 verloste van betonvoetbal en het begrip aanvallend voetbal een nieuwe dimensie gaf.
Hans van Echteld
Eerder geplaatst op Rondomvoetbal in december 2008
Reacties
Reactie plaatsen